24 May 2011

<< Little Sharks >>

Posted by Tengku Nadhirah at 12:58 PM
Nafas baru. heh....
Gara-gara pegi delete blog yang lama, akhirnya terpaksa buat yang baru.. (padan muka)

So, new blog with new spirit ^^


Harini nak kongsi satu analogi yang best. Dengar cerita ni dari seorang senior, diambil dari sebuah buku motivasi "Life is an open secret"..
So, Let's read!


Alkisahnya berlaku di Jepun. Penduduk-penduduk di sana amat gemar makan ikan, lebih-lebih lagi ikan yang segar. Jadi, para nelayan akan bertungkus lumus menangkap ikan yang segar untuk memenuhi permintaan penduduk. Bermula di pesisir pantai, semakin hari, semakin kurang ikan di pesisir pantai. Para nelayan perlu memikirkan alternatif lain untuk menangkap ikan dengan jumlah yang agak banyak. Jadi, mereka pun buat keputusan untuk menangkap ikan di tengah laut (laut dalam). Masalah pulak timbul. Bila mereka menangkap ikan di tengah laut dan bawanya ke pesisir, ikan-ikan sudah tidak segar lagi. Camne nak pastikan ikan-ikan ni jadi segar bila sampai di pesisir??

Cara 1 : Mereka bawa kotak polisterin & isi air di dalamnya. So, mereka pun isilaa ikan yang berjaya ditangkap dalam kotak ni (memang laa kan... huhu).. Then, bila sampai di pesisir, mereka lihat ikan-ikan ni tidak segar...

Cara 2 : Mereka bawa kotak polisterin berisi ketulan ais (ala2 frozen tu)... Bila dah tangkap ikan, letak dalam kotak, bawak balik ke pesisir... Result: tak segar jugak ikan...

Cara 3 : Mereka bawa kotak polisterin berisi air. Apa yang kreatifnya di sini, mereka letak "Little Sharks" dalam kotak tersebut. Bila dah tangkap ikan, letak dalam kotak, bawak balik ke pesisir, kelihatan ikan-ikan tersebut SEGAR!!!!!!!!!!!!!! yeay... ^^

So, apa pengajaran dari cerita ni??? Apa fungsi "little sharks"????

Dalam kehidupan kita seharian, banyak cabaran, masalah, konflik yang menimpa kita. Masalah dan konflik ni dianggap sebagai "little sharks" dan kita dianggap sebagai ikan. Bila kita takde apa-apa masalah, kita akan jadi lesu dan tak produktif. So, dengan adanya masalah, cabaran, konflik, kita akan jadi lebih produktif untuk menangani masalah yang timbul. Janganlah kita anggap masalah ini sebagai beban dalam hidup kita. Jadikan iasebagai batu loncatan supaya kita
lebih mara ke hadapan. Gambate!!!~

.Be a productive muslim.


p/s: final exam hampir tiba di penghujungnya. berbaki 1 kertas. moga tabah untuk habiskannya. Ameen..



4 comments:

Anonymous said...

sbb ape gop delete blog yg lama??????mcm ade secret admirer jer???hahahahahahahahahahahaha

Tengku Nadhirah said...

ikut suke tuan punye blog lah...~

Anonymous said...

tuan punye blog ni ade 2 org rasenye?sbb gabung name depan.hahahaha!!!comel blog ni...tuan hok tulis blog ni mesti comel gop..ork?

anthonymouse said...

uhuk2.. ni doc gigi kan? boleh ubat sakit tekak skali ke? hahaha.. btw, nice blog =)

Post a Comment

 

Hamba di Jalanan Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting